torsdag 1. mai 2008

Øye for øye - strek for strek

De tomme veggene i min nye leilighet skrek etter dekor – i en konteiner fant jeg ”lerretet” jeg trengte for å forevige min serie-favoritt.

En dag på jobben dukket det opp en konteiner utenfor – i den kastet driftsavdelingen alle mulige nyttige ting, jeg fant èn side av en stor trekasse. Uklare ideer om hva jeg skulle bruke den store platen til surret rundt i hodet mitt. Først en stund senere fant jeg hva den måtte bli. Finérplaten skulle bli til en kjempestor tegneseriestripe.

Å si at tegneserier er verdifulle kultur-ytringer er kanskje ikke spesielt kontroversielt i dag, men da tegneserier begynte å dukker opp i pop-kunsten anført av Roy Lichtensteins ikoniske striper og Mel Ramos´ oppstilte karakterer ble det baluba. I beskrivelsen fra utstillingen ”Pop Art! 1956-1968” (Roma 2007-2008) skriver kurator Walter Guadagnini: ”At a time when the world of art saw he comic strip as an expression of no cultural worth whatsoever, the decision of such artists [...] to take their cue from precicely that world was shocking, almoust scandalous. It was a slap in the face of convention”.

I dag er situasjonen en annen; norske Eivind Blaker har faktisk spesialisert seg i gjengivelse og "perfeksjonering" av enkeltbilder og striper fra tegneserier. Til og med Statoil har investert i en "Blaker-stripe". For meg er gode tegneserier en kulturutrykk på linje med film og bøker. Og jeg har ingen heminger mot å henge dem på veggen.

En av mine klare tegneserie favoritter er Torpedo (av Abuli og Bernet). Serien er tegnet i en tydelig filmnoir-stil og har en brutal og mørk form for humor. Tegningene jeg har brukt som utgangspunkt kommer fra albumet ”Øje for øje, tand for tand” (danskene er og var mye flinkere til å gi ut fine serier enn her i gamlelandet).

Det som gjør at jeg vil dra frem denne serien spesielt i forhold til dette prosjektet er nettopp skyggespillet og de rene kontrastene i serien – dette gjør at motivet kommer godt frem og at bearbeidingen i photoshop ikke blir for omstendelig. Serier av Will Eisner og den herrlige The Goon ville nok fungert minst like godt, men men. I dette prosjektet gjorde jeg endel bearbeiding av bilder, rekkefølge og konverterte til sort/hvitt. Selvfølgelig – om du er serieskaper kan du jo tegne det selv...

Poenget med denne prosjektet er at det ikke kreves spesielt store ferdigheter verken i databehandling eller tegning – bare endel planlegging og tålmodighet. Jeg vil vise hvordan du går frem for å "kopiere" et motiv fra en serie til din vegg.

Hva trenger man for prosjektet:
1 stor treplate (eller annet "malbart" materiale – tidligere malte vi vinylbanner på kvarteret etter samme metode).
1 projektor eller overhead
Skanner (eller bilder fra nettet).
Assorterte tusjer (avhengig av farger)
Maling
(både til grunning og fargelegging).
Sparkel (hvis man trenger å reparere huller eller skader i trverket).
Sandpapir


Kostnader og tid:
Gitt at jeg har endel utsyr og platen var gjenbruk så var dette prosjektet i hovedsak gratis. Men et totalutlegg på et par tre hundrelapper skulle dekke det meste. Tidsforbruket er en annen sak; jeg brukte oppunder 20 timer totalt og gjorde arbeidet over en ukes tid, så her kreves litt gjennomføringsevne og tålmod.

Ferdigheter:
Noe kunnskap i bildemanipulering og en stødig hånd er nok en forutsetning for å få et tilfredsstillende resultat. Tenkt på prosjektet som en stor "følg prikkene oppgave".

Lag originalen:

Steg 1: Når du har funnet et fint motiv eller flere motiver som du ønsker å blåse opp er det lurt å overføre til photoshop eller lignende, gimp er en god gratis erstatning for photoshop (men har problemer med RAW-formatet). Jeg brukte en skanner, men et godt bilde kan også duge (avhengig av detaljrikdommen du ønsker).

Steg 2: Bearbeid råmaterialet til dine spesifikasjoner og smak. finérplaten min hadde et annet forhold mellom høyde og lengde enn hva stripeserier vanligvis har – så her måtte det trikses til. Pass på at forholdet er noenlunde likt mellom motivet og ”lerretet”.

Steg 3: Skriv ut transparent eller projiser direkte fra datamaskinen. Forskjellige typer printere bruker forskjellig transparent papir så spør i butikken. Papirhandlere selger ofte disse enkeltvis også (ca. 5 kr. per stykk.).


Forbered "lerretet":
Steg 1: Preparer underlaget
Bruk sparkel og sandpapir til å rette ut skader og hull i underlaget – det er lurt å få en jevn overflate for at malingen skal henge godt på og tørke raskt. Den avbildede sparkelen er spesielt beregnet til treverk, men anbefales IKKE – den stinker, krymper og bruker en evighet på å tørke.

Steg 2: Mal underlaget.

Jeg hadde hvit maling igjen fra da vi malte baderomsdøra hjemme. Bruk en skumgummi-rulle (avbildet) for å få et jevnt og pent reultat. Bruk minst to lag maling for å få jevn og fulldekkende farge.

Mal motivet:

Steg 1: Projiser motivet på ”lerretet”
Her er det viktig at du lager en vinkel på projiseringen slik at du kan arbeide i en retning hvor du selv ikke skygger for det du skal tegne etter. Jeg arbeidet fra venstre mot høyre og hadde stilt opp overheadmaskinen slik at jeg startet utenfor projiseringen (helt til venstre i bildet). Pass på at prosjektoren står stødig og ikke kommer ut av stilling. Neste bilde viser hvordan det blir "gal" retning på tegningen og at det faller skygge på det jeg vil etter-streke. Hvis du bruker overhead er det lurt å teipe bildet fast i glassplaten slik at det ikke forskyver seg på grunn av en liten bris.



Steg 2: Følg linjene
Hele min ”etter-tegning” tok tre timer og jeg mente selv å være meget effektiv. I dette stadiet er det viktig å bare tegne ytterstrekene og å få med alle små detaljer. Det anbefales å gjøre etterstrekingen i én operasjon – så unngår du at prosjektoren kommer ut av stilling og du får problemer med å stille inn motivet igjen.

Steg 3: Fyll inn
Etter du er ferdig med å tegne etter ytterkanten er det på tide å fylle inn ”hullene”. Jeg brukte flere typer tusj (sprit-tusj, CD-marker, whiteboard-marker og frysetusj) og akrylmaling (gunstig fordi det er billig og tørker raskt). Dette arbeidet tok omlag 5 timer. Etterpå malte jeg kanten på ”lerretet” med akryl (bruk en listrulle – kr. 39 på Clasern).

Fiks ferdig!





Ingen kommentarer: