mandag 26. mai 2008

Ikke antikvert på nettet

Webformidling er en stor utfordring for public-service institusjonene og mange har sett alvoret og laget veldig lekne saker - bare ta en klikk på Museums and the Web sin kåring av beste web-presentasjoner for 2008.

Det finns mange måter å navigere i historien. For en geografisk bildereise ta en titt på Curating the city fra Wilshire blvd. i Los Angeles. Flash har selvsakt sine begrensninger, men lekkert er det lell. Også kringkasterne i skandinavia henger med på morroa - sjekk Nordisk forfatteratlas for en nett og kjekk reise i relasjoner og mediearkiv. Her er tidslinjen gjort til en viktig navigasjonsform.

Formidling av bildemateriale kan by på finurlige løsninger. Vinneren av beste utstilling fra MW2008 har en veldig bra aktivitetsside med blandt annet sammeligninger av dagens bilder fra flickr og fotomaterialet i prosjektet The American Image av John Collier jr.

Å innvolvere publikum har også prisvinneren i kategorien Community, the living history of Brighton and Hove, lyktes med. I omtalen skjønner man at siden har hatt endel år på å sette seg og det vises - her er mange kommentarer og historier fra et vell av brukere.

På det mer forskningsrettede plan er New York Public Library en tungvekter. Dette kjempeprosjektet fikk sin MW pris i 2006. Her er et utømmelig skattkammer av bilder fra arsenalet deres, med profesjonell forklarende tekst og gode greier. I samme slengen er det på sin plass å hedre Library of Congress for deres arbeid med å legge ut over 3500 bilder uten kjente restriksjoner i flickr - her er det godsaker for enhver fotomanipulasjonentusiast.

Gjengivelse av originalmanuskripter og gamle brev kan være svært vanskelig, men Franklin Instituttet i USA og British Library har begge laget svært gode gjengivelser. Nasjonalarkivet i England har, på tross av en litt rotete layout, en fin fin tutorial på hvordan man skal lese gamle dokumenter (paleografi) - dette er spennende stoff for også de middels interesserte.

I tillegg til forfatteratlaset vil jeg trekke frem etpar Norske kandidater til rosende omtale; portretter.no er kanskje ikke verdens mest innovative presentasjon, men sidene er pene og se på, enkle å navigere samtidig som stoffet er solid og viktig. Ta deg tid til å lese noen av de uhørte stemmene i norsk historie - det er vel verdt det. Bergens museene sitt bergenskartet.no er kanskje ikke så sobert som protretter, men har en fabelaktig kraftig løsing. Det er en fryd å klikke seg igjennom historien på denne måten.

Takk til Nina Svane MikkelsenInstitutt for informasjons og medievitenskap for nyttige lenker og tips. Bloggen museum nurses hvor Nina er en av bidragsyterne, ser desverre ut til å ha falt litt ut, men er verd et klikk.

Denne artikkelen er også publisert på bloggen til Bergen Offentlige Bibliotek.

Ingen kommentarer: